In mijn vorige blogs vertelde ik je al waar ik vandaan kom. Mijn leven nu is compleet anders. Ik bepaal mijn eigen prijzen, uren en koers. Ik leef, in plaats van dat ik word geleefd. Natuurlijk is het ondernemerschap niet altijd koek en ei. Ik heb ook wel eens stress, ik ben eindverantwoordelijke in alles. Maar een ding staat vast: terug in loondienst ga ik niet.

 

Soms bedenk ik me hoe mijn leven er nu nog uit hadden kunnen zien als ik niet mijn baan opgezegd zou hebben. Dan zou ik nu:

  • Een uitgebluste, slechte (ja echt ;)) advocaat zijn, die misschien wel thuis met een burn-out zit
  • Geen energie hebben om leuke te dingen te doen in mijn vrije tijd (“Gedurende mijn vrije tijd moet ik rusten, om op werk het beste uit mijzelf te halen (dat kost me al m’n energie)”)
  • Onzeker zijn door slechte werk-resultaten
  • Stress hebben over of ik wel genoeg declarabele uren haal
  • Bang zijn om mijn baan op te zeggen, omdat ik er al zo veel jaren in heb geïnvesteerd (“Vijf jaar werken weggooien om ergens anders opnieuw te beginnen? No way.”)
  • Vastzitten in (en balen van): keihard werken voor iemands anders geld
  • Elke dag op een vast moment de wekker zetten
  • Het gevoel te hebben altijd bereikbaar te moeten zijn voor collega’s en klanten
  • Nooit een half jaar kunnen reizen en werken (ik ben nu een half jaar aan het reizen door Europa met vriend en caravan)
  • Voor iemand anders werken, en niet zelf de vrijheid hebben om keuzes te maken

Zo fijn dat het ook anders kan! Natuurlijk heb ik nu vooral de negatieve dingen van werken in loondienst uitgelicht, maar ik ervaarde werken in loondienst voornamelijk als negatief. Er zullen ook veel mensen zijn die juist heerlijk gedijen in een baan in loondienst!  

Als ik naar dit lijstje kijk, ben ik ontzettend blij en dankbaar dat ik destijds – met trillende benen – de keuze heb gemaakt om te stoppen. Als je je herkent in mijn verhaal, raad ik je echt aan om actie te ondernemen. Het kan ook anders.